thumb image
Srp 05, 2021 917

Nedostatek těchto 3 vitamínů může zhoršit spánek!

Vitamíny patří k základním složkám lidské stravy. V lidském organismu plní celou řadu důležitých funkcí. Zároveň víme, že strava a spánek jsou úzce propojeny. Jaké živiny a vitamíny ovlivňují spánek je stále předmětem zkoumání. Dnes se zaměříme na 3 vitamíny, které dokážou ovlivnit délku spánku i jeho kvalitu.

————

Vitamín D

Když se řekne vitamín D, většina z nás si představí zdravé kosti a dobrou náladu. Pravdou je, že je pro naše tělo příjem tohoto vitamínu nutný k dobrému zdraví, dost možná i k přežití.
Ukazuje se, že vitamín D má vliv i na kvalitu a délku spánku. Podle jedné studie je nedostatek vitamínu D spojen s krátkou dobou spánku, a to obzvláště u dospělých ve věku nad 50 let. V další studii, která proběhla v čínské univerzitě Qingdao vědci zjistili, že nízká hladina vitamínu D je spojena se špatnou kvalitou spánku.

O to důležitější je zjištění, že vitamín D pomáhá regulovat naše cirkadiánní hodiny. Je dobře známo, že světlo a tma jsou hlavními regulátory cirkadiánních rytmů. A vypadá to, že vitamín D může být součástí mechanismu, kterým sluneční světlo udržuje naše vnitřní hodiny a spánkové cykly synchronizované.

Jak získat vitamín D?

Tělo si vitamín D vytváří v reakci na sluneční světlo. Mimochodem to je důvod, proč je ve skutečnosti klasifikován jako hormon. Kromě slunečního záření jej lze také získat z tučných ryb a rybích olejů, žloutků a také v mléčných výrobcích či v hovězím mase.

Vitamín D na spánek

————

Vitamín E

Vitamín E na spánek

Tento vitamín patří mezi nejdůležitější antioxidanty. Chrání buňky před volnými radikály, oxidačním stresem a také pomáhá zpomalovat stárnutí. Díky zmíněným antioxidačním účinkům dokáže vitamín E pomoci s problémy se spánkem.

Jedním z důsledků spánkové deprivace jsou potíže s krátkodobou i dlouhodobou pamětí. Je to z toho důvodu, že během spánku dochází ke zpracování vzpomínek a také nově nabytých informací. Pokud však spíme málo, dochází k narušení těchto procesů.

Ukazuje se, že vitamín E dokáže nabídnout specifickou ochranu mozku při nedostatku spánku a ochránit tak paměť.

Zajímavé je i to, že lidé trpící spánkovou apnoe mají často nízkou hladinu tohoto vitamínu. Přitom vitamín C s kombinací vitamínu E a dalšími antioxidanty může zlepšit noční dýchání a kvalitu spánku u lidí s obstrukční spánkovou apnoe.

Jaké jsou jeho zdroje?

Vitamín E najdete v potravinách jako jsou ořechy a různá semínka, špenát, brokolice, či rajčata.

————

Vitamín C

Vitamín C pro lepší spánek Dalším velmi důležitým antioxidantem je vitamín C. Nejčastěji pro něj sáhneme v období chřipek. Je však prospěšný nejen pro imunitní systém, ale je zcela nezbytný pro stavbu kostí, funkci cév, svalů i šlach, pružnost pokožky, snížení únavy a mnoho dalších procesů v lidském těle, spánek nevyjímaje.

Tak jako jsme psali už výše dokáže vitamín C společně s jinými antioxidanty zmírnit příznaky obstrukční spánkové apnoe.

Vědci z Pensylvánské univerzity zjistili, že pokud lidé, kteří spí méně než 6 hodin denně měli nízkou hladinu vitamínu C, jsou více náchylní ke spánkovým poruchám než lidé, kteří sice spí také méně než 6 hodin denně, ale mají vyšší hladinu vitamínu C.

Také bylo prokázáno, že vitamín C (podobně jako vitamín E) chrání mozek před ztrátami paměti v důsledku nedostatku spánku.

Kde hledat vitamín C?

Bohatým zdrojem vitamínu C jsou citrusové plody, ale i brokolice, květák růžičková kapusta, špenát, jahody a kiwi.

nopauze hlásí příznaky chronické nespavosti.

 

————

Vždy je nejideálnější zvolit pro příjem vitamínů zdravou stravou. Zároveň si ale uvědomujeme, že ne vždy nám samotná strava dokáže nabídnout potřebné množství. V takových případech je vhodné sáhnout po doplňcích stravy. Před užíváním jakýchkoliv suplementů se v rámci prevence vždy raději poraďte se svým lékařem.

————

Zjistěte víc ze světa spánku  🙂

 

————